Saturday, October 30, 2010

Rendang daging




Bahan-bahan

1 kilo daging, dipotong ikut suka
1 liter santan
½ cawan kerisik
2 keping asam keping, direndam, cuci bersih dan dihiris halus
2 helai daun limau purut
1 ketul gula melaka (sederhana besar)
4 sudu makan gula
Garam secukup rasa
Serbuk perasa jika suka
Bahan untuk dikisar

20 batang lada merah
20 batang cili padi thailand
500 gram bawang kecil
6 biji bawang besar
10 ulas bawang putih
5 batang serai
3 inci halia
4 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
1 helai daun kunyit (batangnya dibuang)
Cara-cara

01.Bahan yang telah dikisar dimasukkan dalam kuali bersama daging.



02.Masak sebentar sehingga kering airnya sedikit, kemudian masukkan santan, gula melaka, kerisik, daun limau purut, asam keping, garam dan serbuk perasa.



03.Masak lagi sehingga ia kering. Angkat dan hidangkan.

No comments: