Saturday, February 26, 2011

Cara utk mengHAPUSKAN virus SHORT CUT!!

haippp......Asalamualaikum....

penah x laptop KESAYANGAN korang tu....manternak virus and semua folder korang jadi short cut?????

bukan ape...azie sndiri dah jadi MANGSA VIRUS SHORT CUT...

SEDIH sangat bila dah bersusah payah buat Asignment....TIBA2...folder x boleh buka sbb jadi SHORT CUT....

sbnarnya SOLUTION utk problem ni dah lama tawu...tu pun jasa baik MY SENIOR...

SO, azie pulak akan turunkan ilmu ni....utk korang...mn la tawu...korang pon jadi MANGSA kan.....


Skang ni ramai student2 kena virus "shortcut".Virus ni akan

menyebabkan file asal korang akan di-hiddenkan.Kat sini azie akan bagitau cara2 nak

selamatkan file asal korang yang dah hilang.Cara ni pun juga boleh mengelakkan laptop korang dari melarat kena virus.



Kat bawah ni step2 untuk recover balik file korang..




1. mula2 masukkan pendrive tu.Pastikan jangan double klik or bukak dari atas.






2.klik bahagian kat highlight merah tu.Pastu korang leh nampak virus shortcut tu.





3.Pastu g kat Organize - Klik folder and search option.




4. klick unmark kat hide empty drives ngan hide protected operating...




5. Then korang akan jumpa file asal yang dah hidden tu.Make sure bukak pendrive dari pendrive dr bahagian tepi.





6. klik file yang dah kena hidden tu.then copy file korang yang ada dalam file tu kat folder baru..Simpan la kat desktop dlu ke kat folder d ke..mane2 yg korang ske..Make sure jgn simpan kat pendrive dulu






7. Dah habis backup sume file tu.Korang leh format trus pendrive tu..

Sebenarnye ada tips tambahan lagi.Tapi takut korang pening plak..Kalau nak senang try la google..Search : "cara elak virus dari pendrive".Kat sini banyak tips yang korang leh blajar..

Selamat Mencuba!!

6 comments:

D i n said...

entry yg bagus

nasib ada org buat tutorial cmni bleh gak prepare dari awal ;D

azie ismail said...

hehhe..ilmu yg ada kongsi sm2...betul x??....klu x faham boley tanya ye....

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

As salam, tq 4 the info..so kalau kene nanti dah tahu nak buat apa kan ?

azie ismail said...

a'ah......boleh dah melawan virus.he3

mnfila said...

hahaha~
lecturer saya slalu batalkan kuliah sbb terkena virus shortcut nie...
nasib baik tips mcm nie ade...


:D

azie ismail said...

hehehe...lepas ni xda kuliah yg batal dah la kan??...

and awak akan jadi hero virus short cut buat lecturer......